kemper-club forum Форуми kemper-club forum
Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрация 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПЪРВО ПРОЧЕТИ ТОВА!

В този форум се комуникира на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, пише се на КИРИЛИЦА и моля НЕ СЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ от това правило!
Уважавайте другите, за да уважават и вас! Бъдете преди всичко ХОРА, не примати!
Избор на влекач за начинаещ

Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Марки, модели и разпределения, избор на кемпер или каравана
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
DesertFox

МнениеПуснато на: Вто Сеп 10, 2024 3:37 pm    Заглавие: Избор на влекач за начинаещ Отговорете с цитат

Здравейте,

Отдавна съм по планиние с палатка, но с две деца все повече се замислям за каравана. Идеята ми е да я ползвам за море и евентуално за ски зимата (дали е подходящо зимата на ски с караваната?).

Същевременно така и така старата ми кола е за смяна и се замислям за подмяна. Съответно обаче не знам коя кола може да тегли каравана. Ако правилно се ориентирам се препоръчва дизел, с автоматични скорост?

Тъй като оглеждам Тойота Версо, видях от towcar.info, че не се препоръчва теглене на каравана над 1.3 тона. Мисля да търся каравана с минимум 5 места за спане и не знам дали ще може да се движи с подобна- колко горе-долу се очаква да тежи подобно?

Ако тотално не става, какво друго да гледам - интресува ме кола с възможност за три столчета и ежедневно ползване, за до към 20000 (че да остане нещо и за караваната), след 2011 и по възможност да не е 4х4. Освен Версо-то загледах Пасати, Инсигнии или Мондео-та. Отворен съм за всякакви идеи, а ако избера нещо подходящо ще питам и за съвети относно каравана.

Надявам се, въпросите не са извън темата на форума.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gunner

МнениеПуснато на: Сря Сеп 11, 2024 12:45 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Нисан X-trail, Merc R-class 4 motion, Santa Fe
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
loveforever
Администратор
Администратор

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Сеп 11, 2024 3:16 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

За колата не мога да дам съвет за конкретен модел. Виждала съм какви ли не коли да теглят каравани и мисля, че стига да не е нещо много дребно и слабо ще се получат нещата още повече че доколкото разбирам насоките които имате за кола са такива, че да се справи.

От моя гледна точка въпроса с повече неисвестни и този на който трябва да се намери по-точен отговор е караваната. Имайки яснота за нея и доста неща за влекача ще станат по-ясни. Като цяло за влекача е добре да не кажа трябва да е по-тежък от караваната и ако ще се тегли композицията с книжка В то трябва сумата от общодопустимите им маси (цифричките по талон в графа F3) да са под 4250кг. Освен това в талона на влекача трябва да няма *** в полето за това какво може да тегли, а да е цифра по-висока от F3 на караваната.

Иначе 5-местна каравана спокойно тежи 1,200 - 1,300 тона, а като се вземе и багаж в колата ... Освен това за ходене по планини тегленето на такава каравана не е невъзможно, но си има своите специфики и неща за съобразяване. Има не малко хора които го практикуват това просто го споменавам за да сте на ясно.

Затова накратко - първо изберете каравана принципно. Не казвам да я купувате, а да имате яснота ако купувате каква ще бъде за да може да включите техническите и параметри при избора на влекача.
DesertFox

МнениеПуснато на: Сря Сеп 18, 2024 3:05 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за мненията, ще помисля каква каравана (и дали не е по-добре да се напъна за кемпер) и ще го мисля пак. Като може би така или иначе ще се ориентирам към малко по-голяма кола (но не 4 х 4).

Иначе под ходене по планини си представям- каравана на къмпинг (или където) близо до пистата за ски, не ми трябва каравана за ходене по планини - има хижи (и палатка) за целта.
Върнете се в началото
Gunner

МнениеПуснато на: Сря Сеп 18, 2024 4:08 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Зависи къде искаш до ходиш на ски. В нормалните къмпинги в Европа си има скибус, който ти влиза в цената на картата и кола не ти трябва. Обикновено и локалните превози са включени в цените на ски картите.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
RED

Местожителство: България

МнениеПуснато на: Чет Окт 03, 2024 10:14 pm    Заглавие: Re: Избор на влекач за начинаещ Отговорете с цитат

DesertFox написа:
Здравейте,

Отдавна съм по планиние с палатка, но с две деца все повече се замислям за каравана. Идеята ми е да я ползвам за море и евентуално за ски зимата (дали е подходящо зимата на ски с караваната?).

Същевременно така и така старата ми кола е за смяна и се замислям за подмяна. Съответно обаче не знам коя кола може да тегли каравана. Ако правилно се ориентирам се препоръчва дизел, с автоматични скорост?

Тъй като оглеждам Тойота Версо, видях от towcar.info, че не се препоръчва теглене на каравана над 1.3 тона. Мисля да търся каравана с минимум 5 места за спане и не знам дали ще може да се движи с подобна- колко горе-долу се очаква да тежи подобно?

Ако тотално не става, какво друго да гледам - интресува ме кола с възможност за три столчета и ежедневно ползване, за до към 20000 (че да остане нещо и за караваната), след 2011 и по възможност да не е 4х4. Освен Версо-то загледах Пасати, Инсигнии или Мондео-та. Отворен съм за всякакви идеи, а ако избера нещо подходящо ще питам и за съвети относно каравана.

Надявам се, въпросите не са извън темата на форума.

Здравей!
Имам караваната от почти вече две години. Мома англичанка 7,20м За 2023г навих около 5х км. за 2024г. около 10х.км.Тегля основно с мл350 2006г газ -бензин 200kw= 272 к.с. на газ гори около 18-20 /100
Теглил съм я също и с голфа, НО не препоръчвам.Ще опитам да кача снимки но не знам дали ще успея Smile
Основното правило което съм запомнил от старите кемперисти - колата трябва да е по-тежка от караваната. Преди да тръгна прехвърлям всичко възможно в колата- резервната гума на караваната, газовите бутилки-въобще всичко което е възможно до бъде преместено. И се пътува съвсем споко.

караваната

караваната

с голфа

Бих ти препоръчал млW163-кола чук. Прегледай също така Субару. Интересно ми е защо бягаш от 4х4. Напротив - бих препоръчал да е 4х4!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
DesertFox

МнениеПуснато на: Чет Апр 17, 2025 2:13 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте, да се похваля - взех Hyundai Santa Fe 2012 diesel, 198 коня, само остава да реша наистина дали ми се купува каравана (и къде ще се съхранява) и да намеря бюджет, разбира се.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Марки, модели и разпределения, избор на кемпер или каравана Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети