kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Моят кемпер е Ролер Тим - Ауторолер Гараж П. Това значи, че е дълъг 7,30 м. и си тежи доста. Заводски и при първата смяна на гуми те бяха Continental 215/70 R 15 СР 8PR. Обърнете внимание на предпоследните две букви. Гумите отбелязани с тях мога да се напомпват до 5,5 атм. Тези дни не можах да открия гуми от този тип и купих гуми Continental Vancontac t215/70 R15C 8PR, същите размери, но само с индекс С. Това показва, че те са подходящи за товарни /търговски/ бусове и могат да се напомпват до максимално 4,5 атм. - отбелязано на страничния борд на гумата.
Та въпроса ми е: Кара ли някой от вас с гуми които не са означени с буквите СР ( camping pressure ) а само са означени с С ( commercial ) и какво е мнението ви за тях. Издържат ли тежестта на кемпера? Индекса на способноста за натоварване и за двата вида е 109 ( 1035 кг.) и конструкциятя е означена 8PR ?
Моля за вашия опит и мнение.
Благодаря
Взимаме си Michelin Agilis Camp - това е модела с CP индекс.
Не е проблем да караш и само с индекс C. Другата гума е предвидена да стои по-дълго време без да се върти и това да не доведе до деформации или изкривяване.
Пуснато на: Пон Сеп 30, 2024 5:38 pm Заглавие:
Аз съм карал с всякакви гуми, които имат товарен индекс С, но гумите за кемпери определено са по-добри. Основно са две марките - MICHELIN Agilis Camping и Continental VancoCamper. И двете имат индекс СР. Първите са много меки и на 10-15 000 км половината от протектора изчезва. Вторите са значително по-добре по този показател, но пък на вода държат по-малко. Все пак такова зверско натоварване им правя, че други гуми не искам и да видя повече. Скъпи са, но има защо, особено ако ще се кара много интензивно и то често с претоварен кемпер.
Пуснато на: Пон Сеп 30, 2024 5:42 pm Заглавие:
Изглежда твоите гуми са всесезонни. Това, което откривам са гуми с товарен индекс 100 / 800 кг./. Щом ти си доволен и аз трябва да бъда, защото моите са с товарен индекс 109 / 1030 кг./ Все пак ще трябва да внимавам с натоварването на задния мост.
Благодаря,
Пуснато на: Пон Сеп 30, 2024 5:51 pm Заглавие:
KVP: И аз досега съм карал 2 комплекта Континентал CP. Всеки от тях издържа по 50 - 52000 км. Много здрава гума, но е много твърда и по нашите пътища много друса . Нещата се оправят по пътищата на запад. Исках и сега да сложа такива, но дилърите не предлагаха. Затова купих Континентал с индекс 109 С. Мислех си и за Мишелин, но като чета това което си написал добре, че не съм решил. Дано не съм сбъркал генерално. Ще внимавам за килограмите отзад.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети