kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Тъй като намирам темата за интерасна я прехвърлям тук за да не се спами другата.
vasko написа:
Не си купувай кемпер с предно предаване Освен ако не мислиш да го караш само по равно, само по сухо, само през лятото и само по хубави пътища - звучи абсурдно а? Аз притежавам ДУКАТО и никога повече не бих си купил нещо подобно. За съжаление освен Мерцедес и Форд Транзит, аз не знам други кемпери със задно предаване има и 4х4/Фолксваген синхро и Дукато/, но това са уникати. Относно марката РИМОР - питай Савич!
Това е за добре дошъл
Не съм съгласен, за мен предното е много добро решение.
Пробвал ли си задно?
Хубаво е да се обърне внимание и на гумите, със зимни гуми мисля че проблем зимата няма да има.
Аз не бих посъветвал никой да си купи кемпер със задно предаване.
За 4*4 е друга тема.
Много е проходимо ако е съчетано с бавни предавки но въпроса с цената на кемпера и подръжката стои много спъващо за подобна крачка. _________________ Живот на колела
www.kemper-club.com
Пуснато на: Съб Окт 11, 2008 2:34 pm Заглавие:
И мен Васко ме "стресна" с това си твърдение. Но след това се замислих, че през последните 18 години съм карал 7-8 различни служебни автомобила и всичките с предно предаване. Не съм имал никакви проблеми, въпреки че съм изминавал по около 60 000 км годишно, през всички сезони на годината и по цялата територия на страната, включително и планините. Разбира се от 1-ви Ноември до към 10-ти Април всяка година се е карало със зимни гуми. Само веднъж ми се е наложило да поставя вериги - при силен снеговалеж по пътя през Папаз Чаир над Гоце Делчев. Сега, когато Васко писа за задното предаване си помислих, че може би теглото и габаритите на кемпера оказват влияние. Но не би трябвало да е така. А и пътищата навсякъде през цялата година са пълни с бусове с предно, които се движат в повечето случаи по-стабилно и от леките коли.
Пуснато на: Съб Окт 11, 2008 6:49 pm Заглавие:
Винаги съм имал предното предаване за екстра.
Васко и мен ме изненада, все пак аз нямам голям опит и ще ми е интересно да прочета какво мислите по въпроса. _________________ Живот на колела
www.kemper-club.com
Пуснато на: Съб Окт 11, 2008 8:50 pm Заглавие:
При задното предаване има кардан. Част от неудобствата ги причинява той - по-шумно, по-голям разход, конструктивно изисква повече място за поставяне. Иначе моя кемпер е със задно и досега не съм усетл някакво неудобство, освен описаните по-горе. _________________ "Не бива да се дава подкрепа на глупци" - В. Левски до Л. Каравелов, 25.08.1872 г.
Пуснато на: Съб Окт 11, 2008 9:15 pm Заглавие:
Аз също съм за задното предаване.До сега винаги съм карал коли с предно предаване с изключение на една Опел Омега.Оказа се че Омегата се държи най добре.2004 година на връх нова година качи Белмекен без никакъв проблем.Имаше много сняг а не беше с най добрите гуми.После съм се опитвал с Берлинго и с хубави гуми и не можах и се върнах.
Пуснато на: Съб Окт 11, 2008 11:23 pm Заглавие:
Карал съм и от двете ,но зависи и от машината.Например,почнал съм от Москвич 2140 с задно и няма заставане-кал ,сняг и т.н.Но след това една Тойота Литайс,микробус- е няма друга такава лигава кола с задно.Предишния кемпер Форд Транзит,само малко вода или пясък от долу и си до там.След това карах и джип,там е друга бира,но всичко друго е с предно ,плюсовете са за него определено.А ,кардана не е минус,това си е нормална кострукция.
Пуснато на: Нед Окт 12, 2008 12:34 pm Заглавие:
Съгласен съм всички който твърдят, че предното предаване е за предпочитане! Единствено мога да добавя, че от решаващо значение е "зад кормилното у-во"!
Преди 2 седмици пътувайки по едно крайбрежно "пътче" в Гърция се наложи да изпълним командата "кръгом", нашия Фия се справи без проблеми, единствено трябваше да внимавам предните гуми да с на "твърдо" и само задните да са в калта. с една мъневра обърнах. Колегата - нахакан германец зарови Форд на 4 / четери / месеца в калта, даже имах основание а предложа сделка- нашия "супер проходим" кемпер за техния заровен в ката "завинаги" . По отношение на микробус Тойота - Мицубиши L300 е подобна ако не и по интересна картинка, при условие, че в Габово караме 3 месеца по лед и живеем на 640м м.р. ми се е случвало с 4 нови зимни гуми да се завартя на 180 на прав участък. интересно бе че автомобила продължи на 2 предавка без "проблем"
Мерчо е със задно предаване и не бих казал че е особено проходим. То аз не се имам и за голям шофьор, но все пак. Засега където сме влезли сме и излезли, па макар и с малко 'люлка' понякога. _________________ Вяра, Мартин и малката Вероника
Мерцедес Бенц 207D '80
Пуснато на: Пон Окт 13, 2008 8:07 am Заглавие:
всеки ще каже че сравнението не е правилно, но винаги съм казвал ако предото задвижване е толкова хубаво формула 1 щеше да е с предно. всичко зависи от уменията на задволаното устройство - и в двата случая има и плюсове и минуси, важното е да можеш да се възползваш от тях. задното предразполага към така наречения overdrive(презавиване) докато предното обратно - прекалено недозавиване. опитайте да качите автомобил с предно по стръмен наклон - трудна работа защото центъра на тежестта се пренася към задния мост, т.е. предните гуми губят сцепление и съответно буксуват, затова и се качва на заден. Жоро може би помни на крушана малкото кално баирче го качи назаден Коко не е прав че като има кардан имало по-големи загуби, напротив 4х4 има такива загуби (ако раздатъчната кутия е по-старичка) Ако е по-новичка (със съединител вътре и променливо отношение на предвата мощност към предния и задния мост) това се избягва и общо взето тогава се съчетават предимствата и на двете. Примерно при завой се отдава повече мощност н апредния мост за да "издърпа" автомобила и т.н. това е мнг дълга тема, но има едно нещо което не може да се прескочи - ФИЗИЧНИТЕ ЗАКОНИ, надхвърлиш ли ги спасение няма.
лека седмица _________________ http://www.maring.snimka.bg
Пуснато на: Пон Окт 13, 2008 8:41 am Заглавие:
Започна да става интересно! Нека да сме наясно - аз не съм принципен противник на предното предаване/ПП/, почти всички леки автомобили са с ПП/включително и евтините модели на Мерцедес/, става дума конкретно за кемпер. Ето какъв ми е проблемът: на предната ос тежи двигателят, кабината, резервоарът и разни други по- малки неща. Отук нататък, каквото и да сложиш в кемпера, всичко отива на задната ос - чиста и мръсна вода, продукти, мотор, велосипеди, backbox, topbox, сърф с принадлежности и какво ли не още. Това товарене може да продължи докато ресорите се огънат обратно, и тук става страшното! Предницата се повдига и олеква, гумите рязко намаляват сцеплението си с пътя, кемперът става трудно управляем, особено на по-висока скорост/над 80-90 км/ч/, разминаването с ТИР те хвърля в отсрещното платно и всичко това на равен и сух път. Знаете ли как се потегля по Гръцките чукари при 10-15% наклон - НИКАК, ами зимата на ски при хлъэгаво? Това са накратко моите патила, а изборът си е нещо индивидуално, може би триосен кемпер с ПП е нещо по - различно, нека собствениците на такива да споделят
Пуснато на: Пон Окт 13, 2008 9:08 am Заглавие:
васко както каза - при по-евтините модели . аз също не съм върл противник или фен на едното или другото. примерно БМВ - няма модел с ПП (само Мини но то не е БМВ де). Не съм мнг съгласен с твоята теория че всичко качено на кемпреа отива като тежест на задния мост - зависи къде е на самия кемпер. но като принцип си прав - олекне ли предния мост управлението е меко казано леко. за стабилността по време на движение е от голямо значение и техн.състояние на машината - ако има луфтове и хлабини по окачването, гадни гуми и т.н. и най-малкото вятърче ще те издуха, най-малката бабуна ще те изхвърли. според мен (лично мнение) мисля че с ПП се кара мнг по-лесно но и по-лесно се закъсва по баир, лесно се пребива при спускане на моторна спирачка и ниско ниво на сцепление, лед сняг, (предните гуми блокират и се возиш като на шейна), по-малка теглителна сила защото все пак тя е резултат не само от мощността към моста а и от сцеплението което зависи от тежестта а тя е по-голяма на задния мост. сигурно има и други неща а
за ЗП - кара се по-трудно, лесно се завърташ в завоите при по-спортен стил на каране, страшно силно си зависим от хубави гуми и така - въпрос на личен избор и преценка. все си мисля че дори и 4х4 кемпер - ако по-големичък (над 3-4т) трябва си камион нещо от рода на татра или урал за да мине при по-гадни терени. все пак за голяма тежест си трябва голяма мощност, а за голяма проходимост си трябва освен мощност и малки обороти на колелата (раздатка с понижаваща предавка). тъй че кемпер голям за оффроуд едва ли има, да нещо по-малко може би, но 6-8м дълго и тежко 4т - нема такова животна май _________________ http://www.maring.snimka.bg
Пуснато на: Пон Окт 13, 2008 10:07 am Заглавие:
Toва с формулите, Мерцедес и БМВ е така, но прави впечатление че това са коли вдигащи високи скоростти.
За тях съм съгласен, че задното е добър вариант.
Замислете се колко модели с максимална скорост около 150 се с задно.
С моя кемпер съм качвал наклоните на Метеора и по австрийските алпи върха беше наклон 23% и не съм имал проблеми /вярно беше сухо/.
ПП дискусията ми е много интересна. _________________ Живот на колела
www.kemper-club.com
Автомобилостройтелите въвеждат предното предаване единствено и само поради по-ниските производствени разходи. т.е. въведено е по икономически причини. Затова ниския клас автомобили, тези които не могат да вдигнат 150 км/ч са с предно предаване. Задното е много по-скъпо за производство. Вярно е, че предното има и някои предимства, но според мен недостатъците му са повече. Аз съм категорично за задно предаване. _________________ Memento mori...
Пуснато на: Пон Окт 13, 2008 10:49 am Заглавие:
не че няма и скъпи коли които да са с предно (ауди примерно, но и при тях хубавите са 4х4). принципно комфорта на возене е мнг по-голям при ЗП, маневреността също (радиуса на завой е ограничен от каретата на предните полуски при ПП). моя кемпер е стар форд със ЗП и 4 гуми отзад. миналата неделя имаше бутане по един кален баир, с малко помощ се изкачи, а със сигурност с леката ми кола без трактор нямаше да се оправя и това е защото е тъжък но има и четири гуми отзад което му осигурява и по-голямо сцепление. но както писах и по-горе има си лимит - проста физика нищо повече, предно задно всичко е до там. не искам никой да засегна (ма нали знаете всички мъже сме най-добрите шофьори и най-добрите любовници ), но мнг малко хора могат да усетят тънката разлика между предно и задно с кемпер, просто защото кемперите ги караме по горе долу нормални пътища и с нормални скорости, е има и изключения, но те са предимно предизвикани от дъждовете които са ни изненадали, защото не само проходимостта ограничава кемпера а и габаритите в гората труднос е влиза с кемпер - мнг клони. мнг неравен път.честно казано ако въпроса е за кола за удоволствие задължително ЗП, но кемпер какъвто се падне, не съм видял някой да прави дрифтинг с кемпер , но дори и за дрифтинг се иска мощ. с кемпера леко полеко и внимателно _________________ http://www.maring.snimka.bg
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5Следваща
Страница 1 от 5
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети