kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Пуснато на: Вто Юли 21, 2015 12:14 am Заглавие: Язовир Широка поляна - далеч от жегите
За да се спасим от жегите се качихме на язовир Широка поляна. То пък нали сме си късметлий, малко се понамръзнахме. Вечер обличахме зимните пуловери и якета, даже два пъти палих парното. Но нали за това сме отишли на хпадина.
Обичаме си язовир Широка поляна, за нас това е една приказка в сърцето на Родопите.
Надухме каяка и всеки ден по два три часа яко гребане по заливите на язовира.
Всеки ден от Горското пращаха съгледвачи, да се уверят дали сме добре.
А пък в гората......ми то не може да се опише. Не усещате ли мириса на борова смола, мащерка, жълт кантарион и горски ягоди?
Тука трябвя,даразкажа за Джони австралиеца.
До нас беше спрял един малък, много интересен кемпър. Германско заводско изпълнение, специално за Бразилия. Не е кастенваген. Истински малък кемпер, на базата на Фиат комби. За 3-4 човека, но за двама е идеален. Има си всичко, без тоалетна. Харчи 4,5 на 100 дизел. Не успях да го снимам, защото Джони внезапно си замина.
Джони се оказа, че е българин. Иван от Хасково. Преди 60 години родителите на наш Иванчо били политически репресирани и не знам как и защо, той тогава на 14 години успял, да духне от България. Живял и учил в Швеция и Дания, работил в Германия, Индия и САЩ. Говори 9 езика, български най-зле. Оженил се за германка и се установил Австралия. На 50 години се пенсионирал, развел се и вече 25 години получава 4 пенсии от различни държави. По закон трябва, да живее минимум 3 месеца. След това хуква да обикаля Европа, Азия, Африка. На 75 години е но не можеш да му дадеш повече от 60. Тича като коза из гората. Така де, пенсионер от 25 години, не се бъхти да работи, само лайф.
С Джон Ставрев (по паспорт) веднага се сприятелихме. Много готин човек.Сега го чакам, да мине през София.
А пък Теменужка полудя, да бере цветя. Напълни кемпера с букети.
И гъбки набрахме
И много охлюви събрахме..
Като видя охлювите Джони откачи. Това били бели охлюви, най големият деликатес. В Париж една дузина такива охлюви струвала 100 евра.
После два дена ги държаха, да се изчистят. След това ги миха в много вода.Добре че в язовира имаше достатъчно.
После дълго ги вариха, като непрекъснато махаха пяната. Теменужка се включи, като чирак на Джони.
И аз помагах с чаша водка в ръката и с много съвети. Сигурно ме послушаха, защото ги оставиха, да врят в собсвен сос. Олювите пускат много мазнина.
Те готвачите също не бяха с празни чаши, но аз скришом ги разреждах, да не оплескат работата.
Като се свариха охлювите, трябваше да се извадят от черупките. Понеже си бях изпил водката, пък и без мен нямаше да се справят, та и аз се включих.
Най- на края Джони ги сготви по две австралийски рецепти. Точно не съм ги запомнил, защото не знам кой, пак ми беше налял малко водка.
Една част от охлювите пържиха цели с много чесън. Другите ги накълцаха и ги вариха с ориз по много особен начин, пак по австралийски. Смесиха ги с разни мерудий и гъбите. Гъбите аз ги чистих, но бях забравил да ги измия, но те не разбаха. Получи се огромно количество. Страхотна вкусотия, сигуно защото не измих гъбите
Вечерта седнахме и се натъпкахме с охлювена манджа, обилно полята с червено вино.
До тук всичко добре, но в коремът на Теменужка охлювите се разбунтуваха. Аз си миля, че гадинките са били поляти обилно с много винце, но тя не ми повярва. На другия ден пък Джони се оказа, че е настинал и замина за Доринище, да се топи в горещият басейн.
Ми то пък всяко зло за доро. Охлювите останаха само за мен. Цели пет дни ядох само охлюви. Страхотна вкусотия. По мои сметки и по цени в Париж, съм изял охлюви за над 1000 евра.И до сега си мрънкям за още охлюви. Чакам да завали дъжд и ще пратя Теменужка с внучките в Борисовата, да събират охлюви.
Аз си страдам от стомах и пия редовно сода. Ако щете вярвайте, но сега нямам никакви проблеми.
Понеже бяхме решили, да отидем и на събора на Рожен. Още на 16.07, четвъртък потеглихме за Рожен. Да ама не. По пътя ни се обадиха, че на другия ден трябва, да сме в София. Какво пък, не може всичко да е на шест. Все пак отидохме до Рожен. Мислехме да преспим и на другият ден към обед да тръгнем. Едни яки момчета ме пращаха в палатков лагер ,срещу 30 лева или да си търся място по пътя. Така и така вече бяхме с развалено настроение, с 300 маневри между навалицата от коли успях, да обърна кемпера и потеглихме към Пловдив. По пътя срещнахме много кемпери и каравани. Оставихме на тях, да разказват за впечатленията от събора. Сигурно са изкарали страхотно.
Сега в София пак е много горещо. Утре се качваме с внучката на Говедарци. Теменужка приготвя още топли дрехи. _________________ Пазете и обичайте нашата България
Пуснато на: Вто Авг 11, 2015 2:20 pm Заглавие:
Вчера от Доспат пътьом минахме покрай Широка поляна, наистина е поляна ... водата е като за водопой на 20 крави, кална локва обградена с палатки, каравани, кемпери и изкупвателни пунктове за боровинки, грозна гледка ... не препоръчвам
Вчера от Доспат пътьом минахме покрай Широка поляна, наистина е поляна ... водата е като за водопой на 20 крави, кална локва обградена с палатки, каравани, кемпери и изкупвателни пунктове за боровинки, грозна гледка ... не препоръчвам
Потвърждавам думите на Sampo. И Ви срещнах като се прибирате малко под Велинград около 15ч. Лодката отгоре и Детлефса Ви отличават. _________________ M&M - Мими и Милчо
Нов в сферата на кемперите, ще бъда благодарен ако някой сподели къде е това прекрасно място
Заглавието погледни,язовир Широка поляна и гугъл ще ти отговори. Което там не пише,че е окупирано и заградено от стари "караванаджии". Е през лятото разбира се,аз затова ходя там извън сезона.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети