kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Пуснато на: Чет Окт 27, 2016 5:20 am Заглавие: илюзия или не
До скоро се носеше илюзията , че с ''В''категория можеш да караш кемпер над 3.5т ако в талона е записан '' специален '' ''M1''. При направено допитване до представител на ''пътна полиция'' той заяви ,че това не е вярно. Разбита ли е тази илюзия или не. Моля може ли някой компетентно да се произнесе по случая.
Пуснато на: Чет Окт 27, 2016 3:36 pm Заглавие:
Кемперите, които по тегло идват над 3500кг ги регистрират М1 като тип и според това са им и винетките у нас, но иначе за категорията ако е над това тегло за каране си трябва С. _________________ Магия в лилаво
Последната промяна е направена от loveforever на Чет Окт 27, 2016 3:38 pm; мнението е било променяно общо 1 път
M1 по дефиниция в закона си е до 3500 килограма. Не знам, как може да бъде "специален" и да е над тези килограми.
Принципно Категория М касае МПС, които имат най-малко четири колела и са предназначени за превоз на пътници; а Категория N касае МПС, "които имат най-малко четири колела и са предназначени за превоз на товари; Аз до момента товарен кемпър не съм виждал, така, че да регистрираш кемпер с Кат N е малоумщина, каквато само милиционер може да измисли !
Досежно категория М1: в Закона за движение по пътищата никъде не се споменава някакво изискване за общата маса на МПС-то ! Такова има за М2 - да бъде до 5 t.
Закон за движение по пътищата:
Чл. 149, ал. 2, т. "а" гласи:
"категория M1 - моторните превозни средства за превоз на пътници, в които броят на местата за сядане, без мястото на водача, е не повече от 8"
[Точка ! Край ! Законът не предписва друго изискване ! ];
Чл. 149, ал. 2, т. "б" гласи:
категория M2 - моторните превозни средства за превоз на пътници с повече от 8 места за сядане, без мястото на водача, с технически допустима максимална маса не повече от 5 тона;
-----------------------
Моя кемпер е предназначен за превоз на пътници и броят на местата за сядане, без мястото на водача са 5 (т.е. не са повече от 8 ) и независимо, че е 4`600 кг си е регистриран като "Специален - каравана", Кат. М1 _________________ Memento mori...
Пуснато на: Чет Окт 27, 2016 7:23 pm Заглавие:
До колкото знам,има европейска директива според която кемпери до 7,5т.се регистрират М1,специален.Сашо/Савич/така регистрира камиона който направи на кемпер,той може да каже и по -точно.
Пуснато на: Пон Окт 31, 2016 4:29 pm Заглавие:
Любомир Мечков написа:
Ако в талона е записан до 3.5 тона - кара се с любителска, но, ако е претоварен и те премерят, няма да те глобят за категория, а за претоварване.
Любо Мечков го е казал най-правилно, на моя кемпер до вратата на караваната долу има табела от производителя на която пише 3500кг. обща маса. Качат ли ме на кантара става лошо щото май всеки кемпер е малко или повече претоварен.
Пуснато на: Пон Окт 31, 2016 5:13 pm Заглавие:
Bobby175 написа:
Любомир Мечков написа:
Ако в талона е записан до 3.5 тона - кара се с любителска, но, ако е претоварен и те премерят, няма да те глобят за категория, а за претоварване.
Любо Мечков го е казал най-правилно, на моя кемпер до вратата на караваната долу има табела от производителя на която пише 3500кг. обща маса. Качат ли ме на кантара става лошо щото май всеки кемпер е малко или повече претоварен.
До 10% няма да те пипнат, обаче, ако те спрат за друго нарушение и те качат на кантарите - лошо, няма толеранс, няма чудо...
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети